0

В ътрешният министър Атанас Илков гласува в Пазарджишко. Специално пред NOVA той заяви, че са проверени всички списъци с имена на сочени за купувачи на гласове, които към момента са постъпили в силовото ведомство. Те съвпадали с онези, с които и МВР разполагало. С въпросните хора са проведени разговори и са им връчени предупредителни протоколи. Вътрешният министър заяви, че след приключване на действията на МВР, материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата.

От началото на изборния ден в МВР са постъпили 75 сигнала за купуване на гласове от цялата страна. Както сигналите, така и образуваните досъдебни производства са значително повече в сравнение с вота през юни. „Предполагам, че до края на деня броят им ще се увеличи”, каза още Илков. Той посочи, че това се дължи на активността на гражданите и на действията на полицията.

От началото на кампанията в МВР са постъпили 849 сигнала. 509 са били те за миналите избори. Ръстът е с 69.1%. С 25 на сто пък са повече образуваните досъдебни производства. Със 7.6% повече са и задържаните за изборни престъпления. Специализираните полицейски операции са 227, спрямо 167 за предходните избори, което е ръст с 35.9 на сто.

Вътрешният министър каза, че за почти всички партии има сигнали, че участват в търговията с вот. И уточни, че схемите са стари.

По отношение на разбитата в Шумен печатница за фалшиви пари Илков посочи, че тя няма отношение към изборния процес, няма замесени политици и няма политически нюанси.

Илков коментира и исканията за неговата оставка така: „Право на протест има всеки български гражданин. Но резултатите, които постигаме, показват, че имаме твърда воля. Всички твърдения, които се изнасят в публичното пространство, са твърде тенденциозни и се опитват да въвлекат МВР в политическия процес, което е недопустимо”.

На въпроса дали МВР успява да осигури честни избори, той обясни: „Гарантирахме добър обществен ред, така че всеки един гражданин да има възможността и комфорта да изрази своя вот спокойно, без никакви проблеми”.

Вътрешното министерство проверява сигнал от Асеновград, според който един кандидат за депутат заплашвал свой опонент. „Извършват се всички действия и, след като приключи проверката, ще кажем какви са резултатите от нея”, уточни Илков.