0

"Бях нападнат от около 30 униформени индивида, докато се прибирах към вкъщи. Биеха всичко живо наред, не им пукаше за нищо.". Това сподели във Фейсбук млад мъж, който твърди, че е станал жертва на полицейско насилие в нощта на футболния протест.

Георги Вълчев публикува в профила си във Фейсбук снимки, на които е с избити зъби, сцепена уста, насинено тяло и рана на главата.

"Бях на площад "Славейков", където ядох с приятели. После видях, че едната улица е затворена и полицаи ми казаха - "мини към "Славянска" и после към Софийския университет". И на "Славянска" и "Гурко" - вземи тия палки. Ще има съд, вече подадох към прокуратурата каквото трябваше. Ако не, отивам в Страсбург", сподели Георги, който е сред мнозината оплакали се от полицейско насилие след протеста.

Аз бях спрял с вдигнати ръце, но това не им попречи първата палка да е в гръб в областта на устата

разказва още пострадалият мъж, който е твърдо решен да търси отговорност на МВР.

Общо 38 души са задържани в резултат на предприетите от СДВР действия за установяване на извършителите на вандалски прояви по време на протеста в столицата, съобщиха по-рано в събота от МВР.

БРУТАЛНИ КАДРИ: Ето как започнаха безредиците в София! (ВИДЕО)

Трима от задържаните са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства, като по случаите има образувани две досъдебни производства – за запален бус на Общинска полиция и за запален полицейски автомобил, разположен на бул. „Васил Левски“ в близост до сграда на посолство. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици.  

Спрямо другите 34-ма души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Преписките им са оформени и днес са докладвани на съда, като трима са оправдани, а за четирима е насрочена друга дата. Преписките на трима малолетни ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица.

На останалите 24-ма са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от една година.

Служителите на МВР, които си позволиха да нахлуят в заведение, намиращо се в сградата на Спортната палата, се очаква да бъдат наказани. Проверяват се и униформени, които са били паднали на земята и предаващи се футболни фенове след небивалия погром пред стадион „Васил Левски“, стана ясно в петък след извънреден брифинг на СДВР в отговор на масовите безредици, предизвикани успоредно с провеждането на евроквалификацията България – Унгария.

Ултраси на футболни агитки от цялата страна атакуваха националния стадион с призиви за оставка на ръководството на БФC. „Аз и колегите ми не толерираме полицейско насилие, СДВР извършва проверка и няма да чакаме нормативно приетите срокове за приключването й. Всеки, който е превишил правата си, ще си понесе отговорността”, заяви МВР шефът Калин Стоянов. "Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили мерки, щяха да пострадат много невинни жертви и да има повече щети", каза директорът на СДВР Любомир Николов.

В четвъртък вечерта над 1600 полицаи, включително софийски и такива командировани от страната, са охранявали протеста на футболните привърженици срещу Бoрислав Михaйлов и цялото ръководство на футболната централа. "Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия", каза още директорът на СДВР. Неговият колега, зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов, допълни, че полицията е предотвратила много по-големи безредици. "Не бяхме ли предприели тези действия, щеше да има жертви и самият град щеше да пламне", каза Иванов. От думите му стана ясно, че тъжната равносметка е: 33-ма полицаи са пострадали, задържани са 38 човека, деветима от тях – непълнолетни. 29-годишен е задържан за палеж на полицейския бус на бул. „В. Левски“.