0

М ъж, който беше осъден на зашеметяващите 241 години затвор за престъпления, извършени, когато бил само на 16 години, беше освободен след излежани 27 години.

43-годишният Боби Бостик беше освободен по силата на закон в Мисури, който позволява на хората, осъдени като непълнолетни, да кандидатстват за условно освобождаване.

Бостич бил на 16 години, когато е арестуван и обвинен, че е съучастник в два грабежа в Сейнт Луис, по време на които били простреляни двама души.

Съдия Бейкър каза, че Бостик не е показал никакво разкаяние в съда и му е наредил да излежи последователни присъди, което би означавало, че няма право на условно освобождаване, докато не навърши 112 години.

Говорейки по време на произнасянето на присъдата, съдия Бейкър каза: „Вашата дата, за да отидете пред комисията за условно освобождаване ще бъде 2201 година. Никой в ​​тази стая няма да е жив през 2201 година.“

Въпреки това, след като влязъл в затвора, Бостик се опитал да преобърне живота си и се захванал с образованието си, като се дипломирал и написал 15 книги.

Бостич каза, че дългата му присъда е действала като „мотивация“ за него да подреди живота си.

Той каза пред CBS: „След като направите толкова много грешки, се уморявате и искате да направите нещо различно. И така започнах да чета. Така намерих себе си, в книгите. И това е най-доброто спокойствие, което някога съм получавал на света".

Съдия Бейкър подкрепи освобождаването на Бостик и миналата година в щата беше приет нов закон - известен като Закона на Боби Бостик - който позволява на осъдените като непълнолетни да кандидатстват за условно освобождаване.

Съдия Бейкър каза пред CBS, че мнението й се е променило драстично през годините, признавайки: „241 години са лудост, като се замисля. И ще го кажа веднага: това е лудост. Той беше дете. Той беше малко момче".

Говорейки след освобождаването си, той каза: „Аз съм свободен човек благодарение на всички вас, които ме подкрепихте. Въпреки че не мога да променя това, което се случи преди толкова много години, аз ще наставлявам и уча младите хора да поемат по различен път от този, който направих, когато самият аз бях малко дете“.

Съдия Бейкър добави: „Боби Бостик, когото вкарах в затвора, не е Боби Бостик, който излезе. Боби направи това, което много хора не могат. Той създаде себе си. Той взе доброто, лошото и грозното и го превърна в нещо, което е доста красиво".