0

Н ад 2 млн. лева са успели да заграбят телефонните измамници от пенсионерите у нас. Парите са натрупани само за период от 9 месеца, а обажданията са основно към стационарни номера на един от трите български телекоми. Това съобщи Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в Националната полиция. 

В партньорство с МВР срещу схемите за измами се включва голяма хранителна верига. Ще бъдат привлечени и други партньори от частния сектор. Това стана ясно по време на съвместен брифинг в Софийските хали.

Проблем

От началото на годината са извършени 217 телефонни измами, с които са нанесени щети за близо 2 млн. лева. И това са едва под 1% от обажданията на мошениците, с които са успели да излъжат предимно пенсионери. Профилът на измамените е хора над 70-годишна възраст. Целта на МВР е да се пребори с измамниците и да елиминира проблема напълно. За целта във всички магазини на хранителната верига ще се раздават брошури какво да се прави при обажданията. Как хората да идентифицират мошениците и какво да направят, за да им противодействат. 

Действие 

Освен това в магазините ще се върти и радиоспот, в който се описват схемите на мошениците. Над 1,5 млн. клиенти минават пред магазините ни за седмица, обясни Кремена Георгиева от веригата. От МВР уточниха, че доскоро се е звъняло предимно само на стационарни телефони, но от няколко месеца мошениците се обаждат и на мобилни номера. Те са избрани на случаен принцип. Най-честата схема е съдействие на полицията. Тя е с разклонения за зaлагане на телефонни измамници, залавяне на опасни престъпници или арест на бежанци. Тогава се обажда и втори измамник и заплашва жертвата, че маскирани ще я пребият. В момента най-новата измама е обаждане за гръмнал бойлер, при който възрастният трябва да даде пари за операция на очите на своя близък, пострадал при взрива. Звъни се и за катастрофа, при която срещу подкуп за катаджията и прокурора виновният роднина на пенсионера ще бъде измъкнат. Регистрираните обаждания на измамниците се осъществяват основно от Румъния. Мошениците ползват предплатени СИМ карти на румънски оператор. Най-много ужилени са в София и Варна, сочат още данните на полицията.