0

З ачестяват кръвните проби на шофьори, в които се отчита наличието на повече от един вид наркотик.

Това заяви за „Телеграф“ Валери Ников, зам.-директор на Националния институт по криминалистика към МВР (НИК-МВР), където се намира една от общо четирите действащи у нас лаборатории за откриване на дрога в кръвта. В такава лаборатория отива проба от кръвта на всеки водач, дал положителен резултат от тест, взет от катаджия на пътя. Причината е, че по закон полевите тестове нямат доказателствена стойност, а само положителен резултат от анализ на кръв важи в съда.

Работа

Лабораториите у нас се задъхват от работа, тъй като заради засилените проверки с полеви тестове на пътя от страна на КАТ има вълна от кръвни проби за тестване и същевременно недостатъчен капацитет за анализирането им. Само през 2023 г. в лабораторията към НИК-МВР са анализирани 500 кръвни проби. „В момента на т.нар. „вход“ имаме много повече проби, отколкото е капацитетът ни да ги обработим, което съответно води до образуването на „опашка“ от изчакващи проби“, обясни Ников. Стандартното време за анализ на кръвна проба е около 24 часа, но кога за дадена проба ще започне този процес, зависи от натовареността на лабораторията. Продължителността зависи и от броя забранени субстанции, които се откриват в пробата, като коктейлът от наркотици може да удължи анализа до три и дори пет дни.

Капацитет

В момента МВР работи по проект за създаване на още четири лаборатории към областните дирекции в Пловдив, Бургас, Варна и Плевен. Очакванията са, че те ще заработят в рамките на около година с уговорката, че за създаването и снабдяването им с оборудване ще се организират процедури по Закона за обществените поръчки, което може да ги забави. Веднъж заработили обаче, надеждите на експертите са, че изчакващите проби ще се изчистят и далите положителни резултати на пътя няма да чакат резултати с месеци. Целта е процесът да влезе в стандартни рамки от максимум 14 дни за готов анализ на кръвна проба.

Вещества

В лабораторията недоумяват от ширещите се в общественото пространство спекулации от лаици и псевдоексперти по темата за наркотиците в кръвта. „Нелепи са твърденията или оправданията, че лице, употребило сироп за кашлица, може да даде положителна кръвна проба за кокаин например. Това няма как да се случи“, обясни шефът на сектор „Токсикохимия“ към НИК-МВР Мария Поповска. Според нея определени лекарствени средства съдържат веществото кодеин, което по време на метаболизма в тялото може да се превърне в морфин, който е забранено вещество. Това води до възможност за положителен полеви тест на пътя. „Това обаче впоследствие се разбира. Причината е, че само определено количество от кодеина, а не цялото ще се е метаболизирало до морфин и така ние можем категорично да открием кодеина и да заключим, че лицето е ползвало лекарствено средство“, допълва Поповска. Според нея с наличната в института аналитична техника са невъзможни както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати от кръвни проби.

Една от две проби остава запечатана

При всеки случай на положителен полеви тест от шофьора се вземат две кръвни проби по 7 мл. Когато двете пристигнат в лабораторията, те са вече снабдени със стикери с индивидуален номер и запечатани. Едната от пробите се замразява и остава с ненарушена вакуумна епруветка. Другата проба отива за анализ. „През цялото време работим по система за работа с веществени доказателства и всяка стъпка в процеса подлежи на контрол. Експертите ни минават редица проверки при назначаването си, включително и през Института по психология, и носят наказателна отговорност в качеството си на вещи лица“, обяснява Ников. В случай че има съмнения в даден резултат от анализ, може да се пристъпи към анализ на контролната проба, който да се извърши от друг експерт в същата лабораторията или дори в друга.

Шофьори дублират вещества с различно действие

Анализът на кръвни проби на водачи често показва смесването на вещества, които имат различен ефект върху организма, свидетелстват експерти. Като пример те дават откриването на амфетамин и канабис в една и съща кръвна проба. Двете вещества имат коренно различно влияние, като първото води до прилив на енергия, еуфория и свръхактивност, докато второто има успокояващ и деескалиращ ефект. Смесването на двете вещества обаче не ги неутрализира и те продължават да имат негативен ефект върху реакциите и рефлексите на водача.