0

18-годишен младеж изпадна в тежка кома заради енергийна напитка.

След този случай отнов се повдига въпросът да се забрани напълно този вид продукт.

Кутия енергийна напитка съдържа приблизително същото количество кофеин като чаша кафе, 70-100 mg, подчертават специалистите.

Младежът на име Саболч изпаднал в кома поради тежка консумация на енергийни напитки, а в Унгария опозицията и управляващите партии са съгласни, че консумацията трябва да бъде забранена за хора под 18 години.

Лекарите не му дали голям шанс да оцелее, дори казали на родителите му да помислят за даряване на органи.

"Обадихме се през нощта, че сърцето му е спряло. Опитали се да го съживят вкъщи, а след това извикали линейка" – разказва снаха му.

Последвала дълга борба за живота на момчето, парамедиците успяват да го извадят от комата и то бива преместено в Интензивно отделение, където впоследствие било реанимирано два пъти.

Половин час липса на кислород обаче уврежда мозъка му и той изпада в кома.

Лекарите информирали семейството, че Саболч ще бъде в това състояние, без възможност за подобрение и ако се случи, това ще бъде медицински феномен.

Но ситуацията започнала да се променя към по-добро. Първо отворил и затворил очи, после раздвижил краката си. Според лекаря става дума за рефлекторни движения.

Не е за вярване, но младият мъж се е възстановил напълно и води активен живот, но споделя, че е щастлив, че е жив, защото е изпивал кашон енергийна напитка на всеки четири дни, по шест кутии.

Кутия енергийна напитка съдържа приблизително същото количество кофеин като чаша кафе, 70-100 mg. Максималната дневна препоръчителна доза за възрастни е 400 mg, над която може да причини сериозни проблеми в дългосрочен план.

Асоциацията на кардиолозите на Унгария отново предупреждава, че високото съдържание на захар в енергийните напитки заедно с кофеина има отрицателен ефект върху кръвното налягане и сърдечния ритъм. Чувствителността към кофеин варира при отделните хора и дори малки дози могат да причинят първоначалните симптоми на предозиране: замаяност, гадене, болка в гърдите или пристъп на паника, съобщава Blikk.

Такива напитки трябва да бъдат класифицирани в същата категория като алкохола или сексуалните продукти. Няколко подобни закона вече са приети в ЕС.

Унгария също обмисля рестрикции спрямо този вид напитки.