0

С офийският градски съд остави в ареста обвиненият Махжат Мехмед за призиви за "свещена война" срещу евреи.

Мехмед е обвинен, че е заснел и разпространил видео, в което казва: „ще взема нож и ще изляза по улиците на София, и ще убия всеки евреин. Няма какво да губя повече“, каза прокурорът. Той добави, че обвиняемият е призовал в клипа "братята си от арабската общност да му съдействат срещу всеки ционист“.

УЖАСЪТ СТИГНА И ДО НАС: Задържаха джихадист, призоваващ към масови нападения в София!

В съдебната зала стана известно, че мъжът е роден в Бейрут, Ливан, на 1 септември 1973 година. Той е завършил висше образование английски и литература в Дамаск, Сирия. Има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години. Разведен е, неосъждан.

Обвинението отправи молба за вземане на постоянна мярка "задържане под стража", тъй като е налице предпоставка да извърши и други престъпление.

В защита на Мехмед адвокатът каза, че близки на обвиняемия са загинали в ивицата Газа и той го е изживял изключително тежко. Според защитата става въпрос за спонтанни действия на отчаян човек в тежко душевно състояние. Обвиняемият не е имал истински намерения да осъществи заплахите си, твърди адвокатът.

Мярката „задържане под стража“ не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.