0

Б елгийската полиция е задържала трима българи, уличени в онлайн измами за около един милион долара, съобщиха местни медии.

След изправянето им пред съда българите са били освободени с леки мерки за неотклонение, предаде БТА.

Уточнява се, че заподозрените са изпращали имейли, силно наподобяващи електронните адреси на утвърдени дружества (фишинг).

ПАК НИ ЛЪЖАТ: Мамят ни с фалшиви предложения за работа по телефона (ВИДЕО)

Така те убедили фирма от САЩ да им преведе посочената сума срещу предоставяне на снабдителна услуга. Средствата постъпили в сметката на белгийско дружество, установено в Гент.

Проверката започнала заради този банков превод. Установено е, че средствата са били пренасочени след получаването им към други сметки в Белгия и България - фирмени и частни.

При последвалото претърсване в имоти, използвани от заподозрените, са били открити 183 хиляди евро в брой и 70 фалшиви банкноти от по 100 евро.

СТАРАТА СХЕМА: Жена остави 7 бона и злато до контейнер на ало измамник

Единият от уличените е излежавал присъда със затвор, вторият е с гривна за електронно проследяване заради разследване по друг случай.

Белгийските власти съветват гражданите да проверяват внимателно електронните съобщения, които получават и да бъдат особено бдителни, ако им се предлага да преведат средства на фирма, която им дава банкова сметка, различна от тази, която са използвали по-рано.