0

П арите за нелегалното преминаване на границата се оставят в офиси на ул. "Цар Симеон" в София. Това разкрива в обширен репортаж италианският вестник „Кориере дела сера“ в съботния си брой. Той започва с разходка из каналджиите на софийската улица, предлагащи пакети за хора, които искат да стигнат Западна Европа.

В две страници с репортаж от София най-тиражният италиански всекидневник превежда читателите по стъпките на трафика на мигранти. 

Лидер

Писателят и журналист Роберто Савиано, автор на култовия роман „Гомор“, коментира за изданието, задавайки въпроса защо разследванията в Европа за мафията, контролираща този трафик, се ограничават само до главата на змията. Пратеничката на вестника в София Алесандра Мулия разказва как може да се стигне до трафикантите в България – те се откриват лесно чрез рекламни клипчета в TikTok.

Улица Цар Симеон в София е пълна с мигранти.

 Улица Цар Симеон в София е пълна с мигранти.
Крум Стоев

В социален профил там, наподобяващ този на туроператор, „под лидерството на Ибрахим", се предлагат на арабски пътувания от Турция за България, а после и до Сърбия с включен шофьор и водач. Има дори видео, илюстриращо преминаване през пробитите ограждения на границата. "Това са нелегални пътувания, рекламирани онлайн въпреки затягането на контрола на българското правителство по границите особено с Турция", пише вестникът. 

Стена

"Стената" по границата изглежда все по-надзиравана от хора, камери и дронове, предлагани от ЕС. "Фронтекс" утроява броя на агентите за надзор, за да се обезсърчат опитите за заобикаляне на забраните, но пътуванията продължават, посочва изданието. Пратениците на вестника се преструват на бежанци от Турция, които искат да минат границата. От номера с британски код ги препращат към такъв с български, на който отговаря някой си Абу Маджид. Той уточнява, че кола ще ги придружи до зона на 3 км от сръбската граница, след това тя се минава пеша, а след още 3 км друга кола ще ги вземе и отведе до Белград. Всичко това струва 1250 долара. Предлага се и възможност да го преведат през границата с най-интензивния трафик в Европа срещу сумата от 4200 долара. Вестникът цитира шефа на "Гранична полиция" Антон Златанов, според когото "тази граница е подложена на най-много изпитания от всички останали, но че ситуацията в последните 6 месеца се подобрява“.