0

А кционерите на Европейско-американската инвестиционна банка (Euram) взеха решение на извънредно общо събрание да закрият финансовата институция, в която един от акционерите е „най-богатата българка“, съобщават австрийският вестник „Ди Пресе“ и информационна агенция АПА. Името й не се споменава от тези две медии.

От известно време банката е подложена на контрол от страна на Службата за финансов надзор (FMA). Още в началото на годината FMA забрани на виенската частна банка да извършва нова дейност. Причината: пропуски в предотвратяването на изпирането на пари, пише „Ди Пресе“.

Сега на Euram Bank е забранено да продължава дейността си. „Това води и до официално спиране на плащанията“, подчертават от FMA. Назначеният от надзорния орган администратор Герд Конезни вече е обявен за правителствен комисар на банката с цел защита на интересите на кредиторите.

Ще бъдат възстановени парите в размер до 100 000 евро от органа за гарантиране на депозитите. Става въпрос за 37,6 милиона евро от общо 276,3 милиона евро. Това се дължи на факта, че една малка група от клиенти разполагат с огромни суми по сметките си. Според FMA при специални условия може да бъде възстановена сума до 500 000 евро. „Органът за гарантиране на депозитите вече работи в тясно сътрудничество с Euram Bank, за да организира правилното изплащане. Той трябва да вземе предвид и всички проверки за пране на пари“, подчертават от FMA

Вече са назначени два екипа, които разследват произхода на парите на клиентите, включително за един по-дълъг период от време назад.

Две са основните причини за сериозното финансово състояние на банката.

Първата, сериозните пропуски в предотвратяването на изпирането на пари, които налагат забрана за нов бизнес и по този начин изключват бъдещи и нови приходи за банката до второ нареждане.

Втората, огромната необходимост от корекции на стойността на кредитния портфейл, произтичаща от кредитните практики на банката през последните години.

Euram Bank е основана през 1999 г. Тя предоставя услуги на милионери и на семейни компании, включително и на руски език, както показва проверка на БГНЕС на сайта на финансовата институция.

Банката е управлявала активи на обща стойност 1.2 млрд. евро през 2021 г., а собствените ѝ активи са в размер на 720,6 милиона евро. Основната дейност на Euram Bank са сделките с недвижими имоти.

*Източник: БГНЕС