0

С лед два провалени опита при третият бе даден ход на делото „Дебора“. Всички страни се явиха в съда в Пловдив. Преди да влезе в залата Дебора Михайлова сподели пред журналисти, че е „много изнервена и иска справедливост“.

Стана ясно, че рязаната с макетен нож и шита с 400 шева Дебора е подала молба за частно обвинение, но на този етап не е предявила финансов иск. Молбата й бе приета от съда и така Дебора беше конституирана като частен обвинител. След това съдът даде ход на разпоредителното заседание, което се провежда при закрити врата, съобщава БНР.

Защитата на мародера Георги Георгиев поиска поиска част от делото да се върне обратно в Стара Загора, където местният районен съд да гледа мярката му за неотклонение в по-лека. Според адвокатите, насочвайки делото в Пловдивския районен съд, ВКС не е посочвал, че мярката на Георги трябва да се гледа тук. Напротив, тази част от досъдебното производство е подсъдна на магистратите в Стара Загора, смятат адвокатите. Затова те поискаха днес съдът да не дава ход на делото, а произнасянето по мярката на Георги Георгиев да се състои в Старозагорския районен съд.

Самият той настоява за промяна на постоянното му задържане в ареста в по-лек режим. След кратко заседание обаче, съдът отхвърли този опит на защитата за отлагане на процеса. Така делото се очаква да продължи в разпоредително заседание.

Спрямо Георги Георгиев са повдигнати три обвинения – за побой, обезобразяване на момиче и заплаха за убийство. За тях той може да получи до 10 г. затвор.

Делото в Районния съд започна от третия опит, след като предишните два се провалиха заради отсъствието на адвокат на обвинения за насилието над Дебора Георги Георгиев и заради върнатия от съда акт на прокуратурата.