0

46-годишен жител на град Левски спаси града от сериозен взрив, след като се натъкна на противотанкова мина от Втората световна война докато събира охлюви.

Той обикалял с пръчка и кофа около градския стадион в града, когато попаднал на метален предмет с кръгла форма. Оказало се, че е противотанкова мина с диаметър около 30 см. В първия момент събирача на охлюви не разбрал какво точно е намери. Взел мината със себе си и я оставил пред заведение в центъра на града. Там обаче с другите приятели по чашка огледали внимателно металния предмет и се усетили за какво става дума.

Община Левски

Община Левски

Община Левски

Незабавно подали сигнал на спешния телефон 112. Сапьори от Военното поделение в Белене са изпратени на място, за да унищожиха противотанкова мина. При спазване на всички мерки за безопасност специализираният екип, транспортира бомбата до землището край село Асеновци, където е взривена с около 400 грама тротил.

Община Левски

Община Левски

Противотанковата мина е с тегло 11 кг. и маса на взривното вещество 8 кг. Заради опасната находка движението по улици „ Хан Аспарух“ и „Гоце Делчев“ беше блокирано и обезпечено с полицейско присъствие.