0

Т урски граничари са осуетили опит на група от 53 нелегални мигранти да преминат в България. Групата е разкрита при операция на регионални екипи на жандармерията в граничния град Одрин.

Мъжете са предадени на полицията в Одрин. При разпита е установено, че по-голямата част от нелегалните мигранти са от Сирия, те са 35, от Мароко са 8, 6, от Ирак, 3 от Египет и 1 от Афганистан.

След приключване на процедурата по идентификация те са отведени в мигрантски център в Одрин за репатриране.

Междувременно екипите на турската брегова охрана вчера са спасили общо 64 нелегални мигранти в две отделни операции край Айдън и Чанаккале.

Група нелегални мигранти с гумена лодка поискали помощ от турските власти, тъй като тя започнала да се понася по течението поради повреда на двигателя. Турските патрулиращи морски граничари извършиха успешна операция, като спасиха 25 нелегални мигранти. Съобщава се, че мигрантите са в добро здраве и са прехвърлени в център за депортиране, информираха властите.

При друга подобна операция край провинция Чанаккале в Егейско море, надуваема лодка, превозваща групата мигранти, изтласкани от гръцките власти към турски води, била неоправляема поради липса на гориво. Турски граничните екипи спасиха 39 мигранти и ги изведоха безопасно на брега.

Турция е ключова транзитна точка за незаконни мигранти, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено тези, които бягат от война и преследване, съобщи агенция Ихляс Хабер.