0

П рокуратурата поряза тримата сирийски граждани, обвинени за смъртта на двамата полицаи в Бургас. Адвокатите им поискаха споразумение или съкратен съдебен процес, за да може клиентите им да получат по-лека присъда.

От държавното обвинение обаче искат 4 години и 6 месеца затвор за шофьора на рейса, който блъсна патрулка и уби служителите на реда. Според обвинителите другите двама подсъдими трябва да получат съответно 4 години и 2 месеца и 1 година и 8 месеца лишаване от свобода.

Делото за смъртта на 31-годишния Йордан Илиев и 43-годишния Атанас Градев започна в сряда в Бургас. Подсъдимите са обвинени в каналджийство, рисково шофиране, неподчинение на полицейски служители и фалшиви регистрационни табели на автобуса.

В хода на досъдебното производство бяха назначени множество експертизи. Най-трудно беше установяването на самоличността и реалната възраст на извършителите, което доведе до необходимост от международно сътрудничество, предаде Нова тв.

Водачът на автобуса Омар Аднан твърдеше в съдебната зала, че е на 16 години, въпреки че прокуратурата установи, че е пълнолетен. Той заяви, че е роден на 21 март 2007 година. В хода на процеса обаче прие становището на Прокуратурата, че е роден през 2004 г. като условие процесът да приключи по съкратената процедура.