0

Л идерът на Чечения е заподозрян в даване на заповед за убийството на известен чеченски певец, след като се разбрало, че е гей, това става ясно както от публикации в социалните мрежи, така и от информация на Daily beast, цитиращ правозащитна организация.

„Погребете го като куче“, разпоредил Кадиров, след като станало ясно с кого всъщност се е ръкувал.

Популярен чеченски певец, за когото отдавна се смяташе, че е бил убит като част от "гей чистка" в руската република, е бил измъчван и екзекутиран по заповед на Рамзан Кадиров, след като чеченският лидер се "обиди" лично от сексуалната му ориентация, твърди нов доклад на правозащитната органиозация  NC SOS Crisis Group .

25-годишният Зелимхан Бакаев живеел в Москва и придобил популярност извън региона на Северен Кавказ, където изчезва през август 2017 г., след като се върнал у дома, за да присъства на сватбата на сестра си.

Групи за защита на човешките права алармираха за изчезването му, предупреждавайки, че той вероятно е мишена на продължаваща „гей чистка“ в преобладаващо мюсюлманския регион, съобщава Daily Beast.

Правозащитната рганизацията NC SOS Crisis Group, която помага на LGBTIQ+ общността в Северен Кавказ, съобщава, че Бакаев е бил следен от чеченската служба за сигурност, за да определи дали е гей, или не. Неназован източник, близък до Кадиров, описа как чеченският лидер, след като научил за сексуалната ориентация на Бакаев, го приел като "лична обида", тъй като преди това той и младият изпълнител са се ръкували и позирали заедно за снимка. Той отговори, като нареди на силите си за сигурност да се „разправят“ с Бакаев, според доклада.

Твърди се, че Бакаев е бил измъчван, преди да бъде убит. Тялото било предадено на семейството му, на което властите казали да го „погребат като куче“, информира Кризисната група на NC SOS.