0

Г рупа лекари създадоха престъпна схема, при която са изпращали новородени деца в частни клиники, вместо в спешни отделения, печелейки нелегално пари от практиката. В резултат на това са загинали 21 деца, съобщава турският вестник Hurriyet.

Истанбулската прокуратура настоява за присъда от 10 до 589 години затвор за подсъдимите. По делото има десетки обвиняеми, включително лидерът на групата Фират Саръ, който е работил като педиатър в областната болница Есенюрт в Истанбул. В обвинителния акт е посочено, че заподозрените са изпращали новородени бебета в предварително уговорени частни болници, където не са получили необходимата медицинска помощ. Тяхната цел е била лечението на деца, а максимална финансова печалба. Медията публикува и списък с 19 частни болници, замесени в схемата.

Разследването установило, че членовете на групата принуждавали родителите да изпращат децата си в определени частни клиники, където бебетата били настанявани в неонатологични отделения. Лекарите получавали 3-4 пъти повече пари за това, отколкото в държавните болници, а децата често били оставяни там за по-дълъг период от необходимото по медицински причини.

Смъртта на най-малко 21 бебета се разследва. Смъртните случаи, според прокуратурата, са причинени от инфекции, получени от зарази в неонатологични отделения, както и от недостиг на лекари в болниците, с които групата е имала споразумение. За новородените често се грижели медицински сестри, представящи се за лекари. Някои членове на бандата са обвинени и в продажба на лекарства от болници.

Лидерът на групата е изправен пред до 589 години затвор по обвинения в непредумишлено убийство, фалшификация, измама и създаване на престъпна организация. Други обвиняеми, включително лекари и здравни работници, могат да получат между 10 и 437 години затвор. Обвинителният акт от близо 500 страници съдържа и записани разговори, в които лекари многократно се подиграват на родители, чиито деца са в опасност.