0

К метът на един от най-големите мегаполиси в света получи обвинение  по федерално разследване.

Става въпрос за градоначалника на Ню Йорк Ерик Адамс, който, според съдебните заседатели, не е успял да се справи с мигрантската криза и е получил огромна сума пари от друга държава, за да открие нейно консулство.

Историческото обвинение - първото за действащ кмет на Ню Йорк - се очаква да бъде публично оповестено в четвъртък, от американския прокурор Деймиън Уилямс.Новината беше съобщена за първи път от The New York Times .

Адамс ще се предаде на властите в началото на следващата седмица, казаха източници. „Винаги съм знаел, че ако отстоявам позицията си за нюйоркчани, ще бъда мишена – и станах мишена“, каза Адамс в изявление за New York Post.

Във видео изявление, публикувано по-късно, Адамс каза, че няма да се оттегли и обеща да се „бори с тези несправедливости с всеки грам сила и дух. Ще поискам незабавен процес, за да могат жителите на Ню Йорк да чуят истината. Нюйоркчани знаят моята история. Знаят откъде идвам. Цял живот съм се борил с несправедливостта“, продължи той.

Представител на американската прокуратура за Южния окръг на Ню Йорк, който води делото, отказа коментар.

Източници казаха на New York Post заявиха, че се очаква други двама - най-добрият набирач на средства за кампанията на Адамс Браяна Съгс и неговият директор по азиатските въпроси Уини Греко – също да получат обвинения.

Подробностите за точните обвинения остават неясни, но се смята, че са свързани с обвиненията, че турското правителство незаконно е насочвало пари в неговата кметска кампания в замяна на одобрение на турското консулство в Манхатън, според източници.