0

В ъв Великобритания са освободили по погрешка 37 затворници при разширяването на програма за предсрочно освобождаване, съобщи днес министерството на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

ГЛЪТКА СВЕЖ ВЪЗДУХ: Хиляди затворници излизат на свобода!

Около 1750 затворници бяха освободени този месец като част от правителствена схема за ранно освобождаване. Затворниците, които покриват определени критерии и са излежали 40% от присъдата си, могат да бъдат освободени преждевременно.

Общо 37 затворници, задържани за нарушаване на ограничителни заповеди, са били освободени неправилно. Повечето от тях вече са се върнали в затвора, но петима затворници все още са на свобода.

Министерството заяви, че обвиненията срещу 37-те лица са били повдигнати и разгледани от съда по силата на старото законодателство по погрешен начин. Затова не е било установено, че осъдените не отговарят на условията за предсрочно освобождаване.

Великобритания има най-високия процент на лишени от свобода в Западна Европа и е изправена пред криза. По-строгите закони и дългите забавяния в правосъдната система доведоха до увеличаване на броя на затворниците, отбелязва Ройтерс.

След встъпването си в длъжност през юли британското правителство на лейбъристите заяви, че затворите могат да се напълнят в рамките на седмици и е необходимо предсрочно освобождаване. Затова правителството свали критерия от 50% от времето до 40% за излежано време от присъдата.

Затворниците, които излежават присъди за тежки престъпления с насилие от четири или повече години, са изключени от програмата.

*Източник: БТА