1

П оредна трагедия на пътя. Четирима са загинали в тежка катастрофа край сливенското село Сотиря. Жестокият инцидент е станал около 2 часа в събота сутринта.

Лек автомобил е ударил каруцата, в която са се движили загиналите. Жертвите са двама 31-годишни мъже и други двама на 37 и 38 години.

Причината за катастрофата е шофиране с много висока скорост, съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов.

По думите му джипът е застигнал каруцата в условията на видимост.

"Блъска ги с висока скорост, трима загиват на място, четвъртият – на път към болницата. Загинал е и конят, който е теглил каруцата. Според първоначалните данни от огледа дават основание да се смята, че скоростта на автомобила е била между 120 и 150 км в час“, поясни обвинителят.

Той добави че водачът на лекия автомобил е тестван за алкохол и наркотици на място и полевите тестове са дали отрицателни резултати. Взета му е и кръвна проба.
"50-годишният мъж е наказван административно няколко пъти, като в два от случаите е за превишена скорост. Загиналите са на възраст 31, 36 и 37 години, като двама от тях са живели в Сливен, другите двама са от други области. Каруцата не е била сигнализирана по никакъв начин, а возещите се в нея не са били със светлоотразителни жилетки. Те са пътували към Сливен от населено място, където вероятно са празнували“, добави прокурор Гангалов.

Комисар Димитър Кикьов, началник на отдел "Охранителна полиция“ към ОДМВР-Сливен обясни, че ограничението на скоростта на пътя е 90 км в час. "Пътят е наскоро асфалтиран, има поставена маркировка“, допълни той. Според него основните фактори за катастрофата са три – скорост, намалена видимост и необозначено пътно превозно средство и пътници.

Контролът върху тези превозни средства в областта е засилен, каза още комисар Кикьов. От началото на годината има 53 санкционирани водачи, затова че каруците не са обозначени, 35 са санкционирани, че са се движели през нощта без светлоотразителни жилетки.

Случаят е квалифициран като изключително тежък, мъжът ще бъде задържан за 72 часа и предстои да бъде направена преценка дали да бъде внесено искане за постоянна мярка "Задържане под стража". Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт на повече от едно лице по непредпазливост, като за това престъпление законът предвижда наказание от пет до 20 години лишаване от свобода.