0

Б ългаринът, който беше задържан по време на акция по предотвратяване на терористичен акт в Белгия, остава зад решетките още поне месец. Това реши местният съд.

Федеративната прокуратура на Белгия заяви, че 20-годишният Сергей Радков се е радикализирал много бързо. Обвиненията срещу него са за участие в дейностите на терористична група.

Защитникът на българина поиска от магистратите младият мъж да бъде пуснат под домашен арест или да му бъде поставена проследваща гривна. Според юриста Сергей е вярващ мюсюлманин, но не е радикализиран. Искането беше отхвърлено от съдиите.

Разследването срещу групата, от която Радков е част, е започнало на 27 март. Местните власти имат информация, че е текла подготовка на атаки в три брюкселски квартала - "Завентем", "Моленбек" и "Скарбек". Претърсени бяха частни домове и са извършени арести в белгийската столица. В същото време бе арестувана и друга група в Антверпен.

В ареста остават и останалите обвиняеми от другата задържана група в Анверпен, за които има информация, че са готвели покушение срещу кмета на града и лидер на една от най-големите белгийски партии - Барт Де Вевер.