0

П остоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи състав на старозагорския окръжен съд спрямо 45-годишния Стойчо Тодоров, който е обвиняем по дело за убийството на 51-годишния жител на село Малка Верея Николай Колев. Смъртоносно простреляният в гърдите с ловна пушка от упор Колев бе намерен в дома си рано заранта на 20 октомври.

Часове по-късно бе задържан шуреят му Тодоров, който бил открит от униформените в апартамент, намиращ се в квартал Железник. При претърсване на лекия му автомобил е намерен самоделна ловна пушка, с която е бил прострелян мъжът.Назначената съдебно-психиатрична експертиза е потвърдила че обвиняемия, за който има публикации, че е страда от психично заболяване е съзнавал какво прави и може да носи наказателна отговорност. Състав на старозагорския окръжен съд е приел, че, въпреки началния етап на разследването, по делото са събрани достатъчно доказателства, от които да се изведе изискуемото от закона предположение, че бившият надзирател в пазарджишкия затвор. Там Тодоров е работил преди близо 20 години,уволнили го след като разкрили че е ползвал фалшив болничен лист, заради което пловдивският военен съд му наложил административна глоба/ е извършил престъплението, в което е обвинен.

Предвиденото от закона наказание за това тежко умишлено престъпление - убийство, предполага наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, поради което съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение. Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок. Тепърва ще се изясняват при какви точно обстоятелства е било извършено убийството, както и какви са били мотивите на стрелеца да изпразни самоделната пушка, заредена със сачми 16-и кабилър в гърдите на домакина. Според местни жители преди няколко месеца Тодоров се появила изненадващо в дома на някогашния си зет, който му дал подслон. Наскоро съседи чули яростна свада между домакина и госта му, след което екснадзирателят изчезнал с автомобила си. Никой тук не е подозирал че мъжът има незаконно оръжие.