0

Н ови безкомпромисни промени в Наказателния кодекс предвиждат брутални наказания за водачите, участвали в катастрофа и отказали да бъдат тествани за алкохол и наркотици. Те са, внесени в парламента от Христо Терзийски, Георг Георгиев и Томислав Дончев, като триото явно е решило да обяви война на Войната по пътищата. 

Промените, които предлагат депутатите от ГЕРБ-СДС, гласят, че всеки шофьор, отказал да бъде тестван, да бъде лишен от свобода за 1 година и да плати глоба в размер на 2500 лева. 

Същото да бъде наказанието се предвижда и ако не се изпълни предписание на контролен орган за тестване по надлежния ред, след като дадено лице е участвало в катастрофа. 

Други промени, които предлагат народните представители, са свързани със случаите, когато при катастрофата има повече от един загинал. Текстовете гласят, че наказанието може да бъде от 12 години до 20 години затвор, а при най-тежките случаи може да се стигне и до доживотна присъда. 

Освен това, предлага се в ПТП-та, при които има нанесени значителни имуществени щети, наказанието да е от 2 до 10 години затвор. При причиняване на средна или тежка телесна повреда на едно или повече лица - от 4 до 12 години затвор.

Депутатите, които обявяват война на джигитите изтъкват черната статистика, а тя е повече от показателна за случващото се по пътищата ни - само за 2023 година са настъпили 6983 тежки пътни инцидента в страната. Загиналите на пътищата за същия период са 524, а ранените 9080.

ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА: Черна събота - зверска катастрофа отне още един живот! (СНИМКА+ВИДЕО)