0

С офийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента да снеме имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ.

Разследването е започнало през юли миналата година, като са събрани доказателства за това, че на 13 юни Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на ИТН в 47 НС, както и Народното събрание.

На 13 юни председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов пусна пред журналисти запис, за който твърди, че е от телефон разговор на министъра на спорта в оставка Радостин Василев с депутата Христинка Иванова. По-рано същия ден  Василев и петима депутати от ИТН обявиха, че напускат партията и парламентарната група. 

Поисканият имунитет бе коментиран в кулоарите на парламента лично от Радостин Василев. Той вида в действията на държавното обвинение опит да бъде сплашен. 

Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“ - и при единия, и при другия вариант това няма да се случи, заяви Василев. 

Един час, след като казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и контактните групи между нас и ГЕРБ работят много усилено за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира мигновено с едно прессъобщение, коментира той. Той добави, че няма никакви притеснения и това е някаква поредна „стъкмистика“ на прокуратурата. 

"Ние работим за този механизъм, за да спрем този главен прокурор. Нито може да ме уплаши, нито се притеснявам. Нищо не съм принуждавал Христина. Вместо да поиска за шкафчета, кюлчета, асфалт, той иска моя имунитет. Аз съм най-удобен. Не си мълча - това е причината. Станах неудобен и на президентството. Прокурорът се превърна в политик. Няма проблем да се откажа от имунитета си, когато пристигне в НС", обясни още Василев.

Нямам никакъв проблем да се откажа от имунитета си, но това ще го решим, когато дойде официалното становище и искане и се запозная с мотивите, посочи Радостин Василев.