0

О съден на смърт затворник най-после получи изпълнение на присъдата си. Той бе екзекутиран чрез смъртоносна инжекция и бе обявен за мъртъв в 18:26 часа местно време в четвъртък.

Алабама е един от 27-те щата, където смъртното наказание не е забранено и все още се изпълнява при тежки престъпления. Именно там през 2004 г. Джейми Рей Милс извършва двойно убийство, извършено по време на въоръжен грабеж. Престъпникът убива с нож възрастна двойка на 87 и 72 години, докато обира къщата им.

Убиецът е заловен от полицията и през 2007 г. получава най-тежкото наказание – екзекуция. Тя бе изпълнена вчера със смъртоносна инжекция.

Това е втората екзекуция от началото на годината в Алабама и шестата в САЩ. Първото изпълнено смъртно наказание за 2024 г. в Щатите бе също в Алабама, но чрез вдишване на азотен газ. От ООН осъдиха метода за причиняване на смърт като го сравниха с форма на мъчение.

През миналата година в САЩ са извършени общо 24 екзекуции, всички чрез смъртоносна инжекция. Смъртното наказание е отменено в 23 от 50 американски щата.