0

В ластите в Испания започнаха разследване срещу брата на премиера Педро Санчес. Това става два месеца след като и съпругата на Санчес, Бегония привлече вниманието на полицията.

Сега прокуратурата разследва Давид Санчес, който отговаря за отдела за сценични изкуства в провинциалния съвет на Бадахос, град в югозападна Испания. От НПО-то „Чисти ръце” обвиниха брата на премиера, че получава заплата от държавния бюджет, но не присъства на работното място, както всички други чиновници. Вместо това той живее в Португалия и се твърди, че избягва плащането на данъци в родината си. Испанската гражданска гвардия вече е започнала проверка на отчетните документи и е задържала няколко от предполагаемите съучастници на Давид по подозрение в присвояване, злоупотреба с власт и използване на официални връзки.

Преди няколко дни Бегония Санчес поиска от съда в Мадрид да прекрати производството по нейния случай. Защитата на съпругата на премиера заяви, че няма обстоятелства, които да позволяват започване на цялостно разследване срещу клиента им.

В съвременната история на испанската демокрация обаче Бегония вече стана първата съпруга на министър-председател, която свидетелства като обвиняема. Следственият съд в Мадрид също предупреди съпругата на Санчес, че трябва да се яви на изслушване на 19 юли, за да изслуша показанията на един от свидетелите. В противен случай ще бъде издадена заповед за задържането й.

Самият Санчес също пострада - испанската Централна избирателна комисия глоби 52-годишния премиер с 1,5 хиляди евро заради изявленията му преди изборите в Каталуния, проведени в средата на май. Месец по-рано шефът на испанското правителство беше в Катар и по време на пресконференция подкрепи Салвадор Иля, кандидата на социалистите, на които той самият е поддръжник. По този начин се нарушава принципът на неутралност по време на предизборната кампания.