0

Д ържавното обвинение ще нищи къде и с кого е купонясвал 39-годишният Димитър Любенов в нощта преди страшната катастрофа, която причини на Околовръстното в София миналия уикенд.

Тежкият инцидент стана около 3.50 часа сутринта на 25 септември. Тогава, пиян и дрогиран, той помете автомобил с поршето си, убивайки пътник в другата кола - френски гражданин.

Експертизи

Автотехническата експертиза вече показа, че поршето на Любенов буквално е летяло със 195 км/ч преди страшния сблъсък. Експертите не са установили никакъв спирачен път. Очевидци на катастрофата, сред които и шофьорът на пометения форд, разказали пред разследващите, че мъжът с поршето се държал „неадекватно“ след сблъсъка и че е бил видимо почерпен. Експертизите са категорични - Любенов е с 1,73 промила алкохол в кръвта. Освен това е употребил кокаин, преди да седне зад волана на мощния автомобил. Той пък се почувствал обиден на разказите на очевидци, цитирани от медиите, че се е държал неадекватно и не е помогнал. Пред градските магистрати през седмицата той се разрида и се кълнеше, че бил в шок и се опитал да помогне на пострадалите от пометения от него автомобил. „Притекох се на помощ веднага след като излязох от автомобила. Бях зашеметен и в шок. Господ ми е свидетел - опитах се да отворя тяхната кола, обаче не успях“, твърдеше пред съда Любенов. Именно опитът да се помогне на пострадалите се смята за смекчаващо вината обстоятелство при такъв вид дела.

Обвинение

Положението на Любенов обаче ще се утежни, тъй като от прокуратурата смятат да преквалифицират обвинението му. Така мъжът ще отговаря за убийство на пътя при евентуален умисъл. Текст, който предвижда и значително по- тежко наказание, ако в съда се докаже вината на подсъдимия. Той може да отнесе включително и доживотен затвор. По същия текст бе обвинен и Кристиан Николов, който уби журналиста Милен Цветков при катастрофа в столицата през 2020 г. Разликата в случая е, че при Николов не бе установена употреба на алкохол, а на три вида дрога. Магистратите, разбира се, ще вземат предвид и чистото съдебно минало на джигита. Любенов обаче бил рецидивист в нарушаването на правилата за движение по пътищата, особено като става дума за скорост, стана ясно още в съда, докато магистратите заседаваха по мярката му за неотклонение. Още часове след инцидента стана ясно, че Любенов имал 30-ина неплатени глоби за скорост на стойност неколкостотин лева. По делото предстоят да се разпитат още много свидетели и да се изготвят още експертизи.

Въртял фирма за лайнарки

Обвиняемият припечелвал като управител на транспортна фирма, която се занимава с извозването на фекалии, стана ясно по време на съдебното заседание за мярката му за неотклонение във вторник. Иначе имал средно специално образование. В социалните медии мъжът обича да демонстрира висок стандарт на живот, включително позирайки с различни автомобили. В съда убеждаваше присъстващите, че му случвало за пръв път да седне зад волана след употреба на забранени вещества.