0

Р айонната прокуратура в Търговище ръководи досъдебно производство за измама, реализирана по телефона. При нея възрастна жена е въведена в заблуждение и в резултат от това е ощетена с пари, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

В хода на разследването и проведените процесуални действия станало ясно, че на 5 февруари т.г. 90-годишната жена от град Попово получила обаждане на домашния си стационарен телефон. В разговора тя била убедена, че трябва да помогне и да предостави парични средства, като към познатия сценарии за оказване на съдействие на полицията бил добавен и призив за помощ за пострадалите от войната в Украйна. Възрастната жена, сигурна в това, че помага, подготвила сумата от 5000 лева и ги хвърлила през терасата. По-късно разбрала, че е станала жертва на измама. 

В схемата ролята на "муле" изпълнил 44-годишен мъж от града. Той кандидатствал по обява за работа, публикувана в обществена група в социална мрежа. Според обявата, трябвало да се извършват транспортни услуги срещу заплащане. Така той бил ангажиран да вземе сумата и да я транспортира до определено място. Изяснява се дали той е имал представа, че става участник в престъпна схема, уточняват от институцията. 

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Търговище. Предприети са множество действия за установяване на фактическите извършители на измамата.