0

Н ова онлайн измама се завъртя по българските имейли тези дни, видя „Телеграф“. Този път имейлът идва уж от Интерпол, а в него се настоява незабавно да бъде отворен прикаченият файл. В него обаче се съдържа вирус, който точи данните ни и може да ни струва скъпо, ако имаме онлайн банкиране.

Преди този имейл на потребителите, отново от името на Интерпол, се изпращаха фалшиви призовки.

Стрес

В съдържанието на имейлите се твърди, че потребителите са засечени, че наблюдават детско порно и срещу тях се води разследване. Схемата е от месеци, но голяма част от хората не знаят за нея, връзват се на мнимите имейли и изпадат в паника. Започват да звънят по адвокати и познати в полицията или съдебната система, преди да разберат, че това са абсолютно фалшиви призовки. Има и писма директно от името на МВР, които пък стряскат потребителите, тъй като получават писмо, озаглавено „Призовка за съд“, като се твърди, че е изпратено от Национална полиция. Схемата и на този имейл е, както при останалите под прикачения файл, който е в PDF формат, пише „Моля, обърнете внимание на обвиненията срещу вас. Национална полиция“.

Практика

Хората са притеснени от имейлите и се чудят дали са плод на поредната рекламна атака подобна на чатбота „Наталия“, който пуснаха от най-големия мобилен оператор, или нагла схема за измама от страна на хакерите. От МВР са категорични, че става въпрос за спам и нито от полицията, нито от съда имат практика да пращат имейли и да призовават хора по електронните им пощи.

„Във времето са получавани сигнали за такъв тип писма, адресирани от името и на други структури на МВР. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва и отварянето им, защото това може да крие риск и за техните електронни устройства“, посочват от пресцентъра от полицията. Специалистите предупреждават, че при отваряне на такъв имейл е възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства. „Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни, преди да отворите линк към връзка“, допълват от пресцентъра на полицията.