0

Н икой от жителите на село Сотиря, където е настанен с електронна проследяваща гривна обвиняемият за опит за грабеж на Пощенска банка в Сливен Дечко Деков не вярва на разказаната от него пред тв камерите версия за обира от нощта на 17 декември.

Според прекаралия близо 20 години от живота си зад решетките мъж поредната му престъпно деяние било от любовна страст и мъка по жена, в която бил влюбен, но която го изоставила и се завърнала при бившия си съпруг. Това и решение го извадило извън релси, а когато тя поискала да му изпрати снимки със съпруга си направо „излязъл от релси“, повикал си такси и се отправил към центъра на Сливен, където съвсем импулсивно счупил стъкления панел на банковия офис и нахълтал вътре с надежда скоро да бъде заловен от полицията.

По думите на 42-годишният Дечко униформените не срещнали никаква съпротива от него, нито за секунда парите в касата на банката /около 30 000 лв/ не били застрашени. Действията му в онзи момент били обусловени единствено от желанието да бъде на място, където няма да има достъп до социалните мрежи, освен това бил взел и антидепресанти.

„Този човек е изключително комбинативен и способен да лъже във всеки един момент, за да извлече полза за себе си, докато беше зад решетките често пъти се е налагало да го спасяваме от отмъщението на съкилийници!“, твърдят бивши служители на старозагорския затвор, където Деков е прекарал голяма част от трите си присъди за въоръжен грабеж, обир, нанасяне на средна телесна повреда и бягство от килията.

Жители на Сотиря пък твърдят, че през целия си съзнателен живот до сега Дечко нямал и един съзнателно положен труд.

„Цял живот е разчитал на родителите си, да го хранят, да го гледат, а той да си върти синджирчето…“, разказват близки на семейството.

По думите им по-големият му брат вдигнал преди време ръце от него и заминал чак в Англия, където се оженил. Никой в селото не е чувал за приятелката на Дечко, заради която уж той взел решението да нахлуе в банковия трезор.

„Според мен Дечко е постъпил по този начин, за да бъде прибран на топло и да го хранят на държавна сметка, той си е такъв, мързелив и трудно може да се социализира след толкова години престой в килията!“, коментира лаконично и кметът на Сотиря Димитър Андонов.

Като защитна теза квалифицират твърденията на Дечко Дечев запознати с фактическите обстоятелства около опита за обир от банковия офис юристи. Те са категорични, че при първия разпит веднага след задържането мъжът признал, че уведомил първо майка си че тръгва с такси за Сливен, за да обира банката. Телевизионните оправдания с нещастната любов въобще не фигурирали в по-следващите му обяснения, които са протоколирани преди районният съд в Сливен да му определи мярка за неотклонение „домашен арест“ с проследяваща гривна.

Прокуратурата е протестирала това определение, заседанието на сливенския окръжен съд е насрочено за 29 декември, очаква се там да бъде наложено възможно най-тежкото наказание „задържане под стража“.