0

С тефан Димковски от Струмица е шофьорът, който е взел от Белград, Сърбия Любчо Палевски – Палчо, физическият убиец на 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие, научи „Телеграф“. Мъжът е превозил Палчо с джипа си „Ленд Ровер“ през територията на България.

Двамата са минали границата при ГКПП „Калотина“ минути след полунощ на 2 декември. Преди това на 30 ноември Палчо заедно с адвоката си е влязъл в Сърбия. Задържаният шофьор твърди, че е разбрал, че Палчо е обвинен за убийството на 14-годишната ученичка Ваня Гьоревска и 74-годишният фризьор Панче Жежовски едва на 3 декември.

Стефан и Палчо си направили селфи в Инстаграм след като влезли в Туриця и тога ги издало. Полицията в Турция го е следила още от влизането му през ГКПП „Капитан Андреево“, което се случило малко преди 5 часа сутринта на 2 декември. Турските власти вече имали информация, че Палчо е издирван за двойно убийство.

Instagram

59-годишният Палевски е издирен и заловен в град Балъкесир, регион Мармара. Часове по-рано автомобилът е сниман, че преминава по моста при Чанаккале. В града Палчо имал близък приятел, изселник в Турция. С негова помощ се сдобил със самолетен билет за Минск, Беларус и трябвало на следващия ден да лети за там. Турската полиция обаче го изпреварила и задържала в дома на приятеля му.

Шофьорът Стефан пък е спипан на ГКПП „Капъкуле“, а джипът му „Ленд Ровер“ е конфискуван. Той е отведен в гарата под полицейски ескорт, качен е на влак с охрана и след това е предаден в Скопие. Стефан е разказал всичко на полицията – описал всеки момент, прекаран с Палчо. Признал, че двамата са си направили селфи. Идеята на Палчо била като се появи в Инстаграм от Турция да изгарди алиби.