0

Г ривна и часовник попречили на полицаите да сложат белезници на Георги Семерджиев непосредствено след зверската катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади момичета. Разкритията направи вътрешният министър Иван Демерджиев в ефира на NOVA, като даде подробности за тежкия пътен инцидент и бягството на Семерджиев от местопрестъплението. 

"Има едно доста нелепо обяснение - имал накити, които пречили да му бъдат сложени белезниците. Докато свалял тези накити от ръцете си, успял да се измъкне. Мисля, че бяха двама служители, които са го подгонили, уточни Демерджиев и допълни, че целият низ от събития не му звучи реалистично.

"Има безспорни доказателства, че протоколът за задържане не е спазен. Не може след като е задържан, да не бъде под наблюдение и да избяга", възмути се силовият министър. "Твърденията на полицаите са, че Семерджиев е имал гривни и часовник на ръцете и това е попречило на поставянето на белезници. Той е трябвало да ги свали в колата", разясни Демерджиев. 

Демерджиев коментира и рокадите в МВР, като посочи, че те не са свързани изцяло със случая "Семерджиев". Вчера стана ясно, че рокади има във Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо РУ при СДВР. Министърът уточни, че няма данни отстранените полицейски шефове да са разпъвали "чадър" върху някого.

"Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво - по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение”, каза още той

От думите на Демерджиев стана ясно, че отстраненият шеф на МВР в Кюстендил Светослав Григоров се е срещал преди изборите с двама политици от ГЕРБ - Младен Маринов и Христо Терзийски. „Не е спазен редът, който е разписан. След като получих данни за първата такава среща, извиках този директор и му казах, че имам такива данни. След този случай, той е провел нова среща, което за мен е безумно”, категоричен е Демерджиев. И разкри, че същият директор му е казал, че не е провеждал такива срещи.