0

Г лаватарят на каналджиите, погубили 18 бежанци край Локорско, е изпратил минимум четири курса с трансфери на мигранти към Сърбия, научи "Телеграф".

В Софийския градски съд стана ясно и че 52-годишният Виктор Кузмов има влязла в сила присъда и би следвало да е в затвора, но не е там.

Пандиз

Виктор Кузмов е от Пловдив, но живее в комплекс "Лазур" в Бургас. Кузмов е бивш собственик на любимия на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите бар "Кашмир". За двамата се твърди, че са приятели. От неотдавна бар „Кашмир“ е ребрандиран и по документи Кузмов няма нищо общо с него. Има 7 фирми с транспортна предмет на дейност. В късния следобед в понеделник прокуратурата внесе искания за постоянен арест на общо пет обвиняеми за трафик на 52 бежанци от Афганистан, от които 18 се задушиха край Локорско.

По информация на "Телеграф" трима са съдействали на разследването, разкривайки всички подробности за зловещата каналджийска мрежа.  Стана ясно, че за превоза двамата шофьори са взели по 1000 евро. За изработка на тайниците в камиона "Мерцедес" са платени 500 евро. Общо бежанците са платили между 5000 и 7000 евро през системата "Хавала". Шофьорът Атанас Атанасов-Пижака от Каблешково и помощникът му във фаталния превоз Християн Дунгаров са хората, изоставили бежанците в агония край Локорско.

Монтьорите

Тачо Колев Тачев е автомонтьорът и заварчик, подготвил камиона с тайниците за дългия път от Бургас  до границата със Сърбия. Християн Дунгаров е вторият заварчик, изработил тайниците. Той е от Варна, но е работел в автосервиза на Атанас Атанасов в Каблешково. Петият е Петър Янакиев Янев от Бургас, за когото има данни, че е от мъжете пък, посрещнали групата мигранти в района на Елхово три дни преди да загинат край Локорско.

Всички петима са криминално проявени и осъждани за различни престъпления, стана ясно в съда. Последният, който според прокуратурата е съпричастен към групата, е Валентин Христов, който бе арестуван в Гърция и тепърва ще се чака екстрадирането му към България. За него се знае, че е бивш служител на Гранична полиция. Работел е на пунктовете Малко Търново и Лесово по границата с Турция. От 12 години не работи в системата на МВР, но има стабилни връзки там. Близък приятел е с Кузмов и е бил охрана в заведението му в Бургас.

Припомняме, че в понеделник вечерта петимата бяха оставени в ареста