0

С офийският градски съд остави в ареста шофьора, обвинен за тежката катастрофа с жертва на столичния бул. „Владимир Вазов”.

В мотивите си магистратите посочиха, че обвиняемият 72-годишен мъж има множество противообществени деяния и престъпления, за които е бил реабилитиран.

Съдията отбеляза, че реабилитацията заличава правните последици, но в никакъв случай не и фактите.

В преписките се казва още, че мъжът е бил автор на множество нарушения на Закона за движение по пътищата, свързани с актове за превишаване на скоростта.

Съдът счете още, че е налице съвсем реална опасност от извършване на престъпление заради миналото на обвиняемия, видно от справката му за съдимост.

Още повече, че настоящото престъпление, се явява извършено по време на изпитателен срок по друга присъда за тежко умишлено престъпление, касаело държането с цел разпространение на високо рискови наркотични вещества - повече от 16 кг марихуана. 

Пред съда задържаният посочи, че не е преминал на червен светофар, а на зелен и поиска да му бъде наложено по-леко наказание. 

Присъдата може да бъде обжалвана на по-висока съдебна инстанция. Следващото заседание е насрочено за 17 октомври от 10:00 часа, предаде БТА.