0

Т ерористът от Солинген, който с викове „Аллах акбар“ намушка няколко човека в шията, е минал през България, преди да достигне Германия. Това разкри вестник „Шпигел“. Според изданието сириецът е трябвало да бъде върнат у нас миналата година.

Иса ал Хасан е закопчан в общежитие за бежанци

26-годишният арабин е пристигнал в Северен Рейн-Вестфалия през 2022 г. и е подал молба за убежище. 

Заподезреният ножар от Германия се призна за виновен (ВИДЕО)

Крясък 

Според „Шпигел“ терористът, по силата на Дъблинското споразумение, е трябвало да бъде пренасочен към България. Германските служби са подали съответния сигнал към българските си колеги и той е бил приет. Ал Хасан е трябвало да бъде депортиран от Германия миналата година. Депортацията се провалила, защото сириецът не е бил открит в бежанския център в Германия.

ТЕРОРИЗЪМ: Трима убити и пет, борещи се за живота си след нападение с нож! (ВИДЕО)

През август 2023 година срокът за предаването му в България изтекъл, затова отговорността останала на германската държава. В петък вечерта той нападна с нож посетителите на градския фестивал в Солинген. Двама мъже и една жена загинаха, а осем са тежко ранени. Полицията смята случая за тероризъм. Според полицейския доклад атентаторът е крещял "Аллах акбар". 

Помагач 

Солинген празнува своя 650-и рожден ден този уикенд с Фестивал на разнообразието. Градът бе изпълнен с множество туристи за празненствата, които бяха помрачени от действията на сирийския терорист. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението с нож. Това стана чрез съобщение, публикувано в Телеграм на Amaq, който е основният канал за излъчване на послания на ислямистите.

В събота вечерта спецчасти атакуваха общежитие на бежанци и арестуваха 26-годишен сириец. Сградата с мигрантите е само на 300 м от площада, където стана нападението. До атентатора полицията е стигнала със следово куче. При задържането му Иса ал Хасан е казал: „Аз съм този, когото търсите“ и се е предал, без да оказва съпротива.

По-рано властите задържаха 15-годишно момче като помагач. По-късно младият бежанец бе обвинен единствено по подозрение, че е разбрал за планираното нападение, но не е информирал властите. Две свидетелки – германки, заявиха, че са чули момчето и неидентифицирано лице да говорят за готвено насилие на площада.