0

Р айонната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа млад мъж, обвинен в палеж на фризьорски салон. Престъплението е извършено час след полунощ на 1 януари в един от големите затворени комплекси в морския град. Разпитан е и свидетел.

Мария Маркова от Районната прокуратура обясни, че за подобно престъпление се предвижда наказание от една до осем години. В момента се събират доказателства относно съучастието на други хора, както и за поръчителя на пожара.  

„От събраните доказателства се установява, че причината за деянието са предходни конфликтни взаимоотношения между част от лицата, участвали в палежа. Преди години се е случил нещастен инцидент”, уточни Маркова.

Полицията вече е установила извършителите на палежа – единият е непълнолетен, а другият е криминално проявен. „Достигнахме и до поръчителя. Мотивът на извършителите е финансов, заплатено им е. На поръчителя – личен интерес. Единият извършител е взел 150 лева”, уточни началникът на „Криминална полиция” Кирил Кирязов.

Собственикът твърди, че се познава с поръчителя и с извършителите отдавна, дори израснали заедно. После обаче пътищата им се разделили. По думите му щетите от палежа сега възлизат на десетки хиляди левове. По същото време миналата година било подпалено негово заведение за бързо хранене.

В комплекса, където се намира подпаленият салон, живее волейболистът Валентин Братоев, който определи случилото се като безумие. „Трябва да си изключително глупав, за да го направиш. Не смятам, че палежът е начин, по който се отмъщава”, категоричен е той.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на поръчителя и на непълнолетния извършител. Прокуратурата ще поиска постоянното задържане на младия мъж, който в момента е в ареста за 72 часа.