0

Т айфи Мекльов от град Якоруда е приведен в затвора в град Бобов дол в сряда сутринта . Това казаха от Окръжна прокуратура-Благоевград.

Мъжът е осъден за предоставяне на отровна ракия, от която починаха четирима мъже, а други 8 се натровиха, но бяха спасени. Решението на ВКС потвърди това на Софийския апелативен съд. Тази сутрин служители на Съдебна охрана са извели Мекльов от дома му и са го транспортирали до затвора за изтърпяване на ефективната присъда от 4 години и 6 месеца. Преди това Окръжен съд-Благоевград постанови по-тежка присъда – 5 години затвор, но тя бе намалена от по-горните инстанции.

Трагедията в Якоруда се разигра около Коледа през 2015 г.  Тогава за няколко дни починаха шестима души, други 8 бяха настанени в болница и лекарите успяха да спасят живота им. Срещу Мекльов бе повдигнато обвинение, че е продал, подарил и заменил за заек отровната ракия. Химическа експертиза показа, че той е дал чист метилов алкохол, смесен с вода.

Съдът го осъди за смъртта на четирима от починалите и го оправда за другите двама, защото не се доказа, че те са взели от него ракията.