0

С ледователката Надежда Куюмджиева бе оправдана по обвинението за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта с окончателно решение на Върховния касационен съд, изпратено до медиите.

В края на май 2020 г. следователката беше задържана след сбирка с приятели пред жилищен блок в столичния квартал „Света Троица“. На място бил изпратен патрул на 3 РУ – СДВР след сигнал от граждани, че пред бл. 347 г. се употребява алкохол и се слуша силна музика, с което се нарушава нощната тишина. Пристигналите полицаи се представили и обяснили на присъстващите, че нарушават обществения ред в нощно време.

Следователката игнорирала разпорежданията им. Размахвала чаша с водка и се държала арогантно с блюстителите на закона, твърдят те в показанията си впоследствие. След като униформените поискали документи за самоличност, Куюмджиева дръпнала единия за ръката, а мъж от компанията ги напръскал със спрей.

Куюмджиева беше обвинена по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс – за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта, в случая представители на МВР, като предвиденото в закона наказание е до пет години затвор.

От ВКС мотивират решението си за оправдаването на следователката с факта, че на записите от охранителните камери не се вижда как тя дърпа полицая. На мястото пък не е намерен флакон спрей.

От показанията на четиримата полицаи и комшийката от входа Валя не се доказва по безспорен начин, че те са били обгазени със спрея. Само единия униформен е имал видимо зачервяване на очите, а останалите, които твърдят, че са обгазени нямали видими белези. „Така приложеният подход на съвкупна оценка не е продукт на необективност, а спазване на изискванията за критично отношение към събраните информационни източници“, се казва в решението на ВКС.

През февруари 2021 г. обвинената в хулиганство бе възстановена на работа с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като изчете законният 8-месечен срок за отстраняването й.