1

И нцидент с кортежа на главния прокурор Иван Гешев на пътя между София и Самоков през Бистирица. 

По неофициална информация е имало сигнал за поставено взривно устройство на пътя, откъдето е трябвало да мине кортежът, съобщава NOVA

От болницата в Самоков са тръгнали две линейки. На място са видели дупка в земята и са се върнали, защото не е имало пострадали, заяви директорът на болницата д-р Ковачка. 

Бившият шеф на НСБОН и НСО ген. Румен Миланов каза по NOVA, че от официалните данни на МВР към момента не е ясно къде точно е била поставена бомбата и как е задействана. Експертът предполага, че детонацията е станала по електронен път. Това означавало, че извършителите са имали информация за маршрута, по който ще мине Гешев. 

Движението след Железница в посока Самоков през Ярема е затворено, видя репортер на "Телеграф".

По данни на БНТ след избухването на взривното устройство на пътя има осколки.

Информацията за посегателството над главния прокурор бе потвърдена и от главния секретар на МВР Петър Тодоров, който даде брифинг от Бургас. 

От думите му стана ясно, че инцидентът е станал около 11:45 ч. между Самоков и село Ковачевци. "Няма пострадали", категоричен бе Тодоров. 

Изясняват се обстоятелствата, на място има служители на ГДНП, представители на жандармерията, ГДБОП.

Формиран е щаб с всички служби начело с вътрешния министър Иван Демерджиев.

Във вторник министър-председателят Гълъб Донев ще проведе съвещание със службите на МВР. Там информацията ще бъде обобщения, съответно ще се предприемат действия.