0

О бвиняема за кражба на пари от дарителската касичка в казанлъшкия храм „Свети Йоан Предтеча“ се размина с престой зад решетките след като със сълзи на очи се разкая за случилото се.

По думите на 22 – годишната Фани Т. „дяволът я подкокоросал да отмъкне 700 лева от касата“ и че часове след кражбата едва не умряла от притеснение за греха, който е сторила. В крайна сметка съдебният състав , който заседавал на 5 декември решил, че младата жена трябва да бъде наказана на основание член 197 т.1 от НК на 6 месеца затвор.

Воден от искреното разкаяние на подсъдимата, чистото й минало и факта, че парите са били възстановени преди началото на заседанието съдът е отложил изпълнението на присъдата за срок от 3 години. Фанка ще трябва да заплати 100 лв по сметка на ОД на МВР-Стара Загора за направените разходи по досъдебното производство.

Запознати с производството коментират, че крадлата е била спипана след преглед на записите от охранителните камери в храма и съседните улички. По неизвестни причини в съдебната зала е нямало представител на църквата.

Най-големият казанлъшки храм "Свети Йоан Предтеча" е построен през 1844 г. по инициатива и под прякото ръководство на богатия и влиятелен Стоян Груйоолу, на мястото където от края на ХVIII век се намирал метохът на Хилендарския манастир с килийно училище към него. Храмът е трикорабна базилика и има три престола, посветени на Свети Йоан Предтеча, Свети Йоан Рилски и Свети Харалампий. Иконите му са изработени от тревненски майстори, а иконостасът от майстора от Дебърско, Данаил.

Превърнат в хамбар през Руско-турската война, след Освобождението храмът бил възстановяван дълго. В 1896 г. е построена нова камбанария, а през 1936 г. отново и почти изцяло го изографисват професорите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов, с участието на Димитър Чорбаджийски Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска . На снимката „Богомолката“ се възползвала от многото хора в храма и задигнала 700 лв от дарителската касичка