0

С лучаят с отвличането и убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска в Скопие вдигна региона на крак. А причината бе, че физическият й убиец - 59-годишният Любчо Палевски - Палчо духна през Сърбия и България в Турция, където бе заловен. В ареста са още четирима души, които са заподозрени в отвличането и убийството на девойката. Единият е родният й баща Александър Гьорчевски.

Гьорчевски бил в лоши отношения с майката Зорица Гьорчевска и се опитвал да я изнудва. Мъжът знаел, че наскоро жената е продала апартамент в Скопие и имала пари. Самият той имал дългове, свързани с игри на щастието, както и наркотици, подозират разследващите.

Версия

Изясняват се отношенията му с Палчо и останалите замесени - Владко Кешишов, Боре Видевски и Велибор Манев. Мъжете се уговарят да отвлекат Ваня, за да изнудват майка й Зорица за парите от продажбата на имота. Бащата дал и важна информация за навиците на Ваня, кога ходи на училище, кога се прибира и други важни за похитителите подробности.

Според прокуратурата в Република Северна Македония Ваня била в добри отношения с баща си и му имала голямо доверие. Разследващите проверяват версията, че баща й е имал различни причини, за да похити собственото си дете. Те били свързани с дългове. Длъжник на Палчо бил и 74-годишният фризьор от Велес Панче Жежовски. Той имал да връща 500 евро. Затова осигурил на похитителите собствения си автомобил „Ситроен“, за да отвлекат с него Ваня. По-късно обаче между Панче и останалите възникнал скандал и мъжът е убит. Предполага се, че това е станало в периода между 24 и 27 ноември.

Умъртвяне

Северномакедонският МВР-шеф Оливер Спасовски подчерта, че към момента няма данни Ваня да се е задушила в багажника, както съобщиха медиите. Той обаче допълни, че официалната причина за смъртта на девойката е огнестрелна рана, подробностите за която от аутопсията не могат да бъдат споменати „от етични и човешки съображения, защото са чудовищни“. Неофициално се твърди, че Ваня е била изтезавана, преди да бъде застреляна. Последният задържан по случая е Стефан Димовски от Струмица. Мъжът е баща на две деца, близък приятел на Палчо. По информация на „Телеграф“ Димовски има регистрирана фирма в Кюстендил, както и български паспорт. Той е и човекът, който е превозил беглеца Палчо от Белград, Сърбия, през цялата територия на България, влизайки през ГКПП Калотина около полунощ на 2 декември и напускайки страната същия ден около 5 часа сутринта през ГКПП Капитан Андреево. Двамата са се движили с джипа на Димовски „Ленд Ровър“ със струмишка регистрация SR2201AE. Задържани са в Турция, където Палчо е имал среща с изселник, който му осигурил самолетен билет от Истанбул до Минск, Беларус. Палчо е известен като един от най-отявлените българофоби в Повардарието. Убиецът е лидер на считаната за проруска партия „Десна“ в Скопие. Адвокатът, който е помогнал на Палчо пък, е Васко Стойков - известен юрист от Скопие. Именно той е откарал с автомобила си беглеца до Белград, Сърбия. При разпитите, разбира се, Стойков, както и Димовски отричат да са знаели, че Палчо е замесен в убийството на детето.

Видео

Запис от улична камера за видеоконтрол показва, че в понеделник, 27 ноември, около 7.20 часа Ваня тръгва за училище, до което така и не стига. Десетина минути по-късно телефонът й е изключен, а не след дълго майка й съобщава за изчезването на дъщеря си. На видеото се вижда също часът от камерите за наблюдение в 7:55 сутринта, който съвпада с момента на отвличането. Кадрите показват, че похитителите напускат местопроизшествието със стар „Ситроен“, сив на цвят. Вижда се също, че в колата има шофьор и пътник. От разследването се разбира, че Ваня е била натикана в багажника и превозена до намиращото се на 15 км от Скопие село Бразда. Оскъдни са публичните данни какво се е случило там с девойката. Тя е намерена мъртва няколко часа по-късно. Единият от съучастниците в убийството - Велибор Манев, засега е единственият, който е дал показания, разкривайки подробности. Той е обяснил и че ситроенът е собственост на убития от Палчо по-късно фризьор Панче Жежовски. Велибор и Панче са от Велес. Защо са участвали в отвличането и какви още подробности е разкрил, засега разследващите отказват да кажат. Бащата на Ваня Александър Гьорчевски пък категорично отрича всички твърдения, че е замесен в отвличането и убийството на собственото си дете. Министър Оливер Спасовски посочи, че обвинението разполага с около 100 страници доказателства. В тях са посочени всички подробности - показания, експертизи, записи от охранителни камери, телефонни списъци на всички заподозрени и др. В същото време стана ясно, че задържаният в Турция Палчо ще бъде екстрадиран от страната до 3 месеца.

Българофоб и русофил с криминални регистрации

Роденият на 12 декември 1964 г. в Скопие Любчо Палевски - Палчо е отявлен българофоб и радетел за заличаването на българщината на територията на бившата югорепублика Северна Македония. Палчо е организаторът на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г., след като беше обявена договорената преговорна рамка. Лидер е на партия „Десна“, която в последно време се обяви в защита на Русия. Сочен е за противоречив бизнесмен и един от създателите на градската мафия в Скопие. Има няколко криминални регистрации и обвинения, свързани с незаконно подслушване, държане на взривни вещества, злоупотреби със служебно положение, укриване на данъци, както и за неспазване на разпоредбите на здравните власти по време на пандемията.