0

С офийският градски съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" на народния представител Джейхан Ибрямов, съобщи БТА.

Прокуратурата: Ибрямов е задържан със 100 000 лв. в белязани банкноти

Определението на съда подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. лв., която е била описана предварително, съобщи на брифинг прокурор Ваня Стефанова от Върховната прокуратура. 

Председателят на Народното събрание Рая Назарян и Централната избирателна комисия разрешиха свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов като народен представител и кандидат за депутат, след искане от прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение.

Обвинението твърди, че срещу сумата, която му трябвала за купуване на гласове, той обещал ходатайство за обществени поръчки в Министерството на отбраната. Основният свидетел срещу Ибрямов е Мирослав Тодоров, с когото се познавали от 2000 г., а от 2019 г. били и близки приятели.

Съпругата на Ибрямов втори ден в знак на протест е обявила гладна стачка в Триъгълника на властта. Днес симпатизанти на ''Алианс за права и свободи" се събраха точно там, за да подкрепят Джейхан Ибрямов. Към тях се присъедини и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Те скандираха "Нас не ни е страх" и "ДПС" и се отправиха на поход към Съдебната палата, призовавайки за освобождаването на Ибрямов, символично пускайки на свобода бели гълъби.

Доган застана до Биршен Ибрямова и заяви: "Дойдох да подкрепя тази смела жена и нейния съпруг Джейхан. Давам клетва пред вас, че ще направя това предизвикателство наша сила. Наш дълг е да защитим демокрацията и справедливостта, те са нарушени. Това е основната ни цел", заяви той. Пред Съдебната палата, където се гледаше мярката на Ибрямов, протестиращите скандираха "Мафия".

*Източници: NOVA, БТА