0

А рестуваният българин в Лондон по подозрения за шпионаж в полза на Русия се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора.

Това предадоха вчера медиите на Острова. Кралската прокуратура пък излезе със съобщение, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

Килия

“38-годишният Тихомир Иванчев е обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата”, поясниха от британското обвинение. Малко по-късно вчера стана ясно, че Иванчев е бил оставен в ареста. Заседанието по мярката на нашенеца от Актън (Западен Лондон) се проведе в сряда. Уестминстърският магистратски съд отказа освобождаването на Иванчев под гаранция. Следващото заседание, на което трябва да се яви, е насрочена за 15 март в съда в Олд Бейли.

Обвинение

Шестият българин беше арестуван на 7 февруари като част от разследване, водено от Командването за борба с тероризма на столичната полиция. По информация на Нова тв нашенецът е бил активен състезател по плуване в България преди около 15 години. На Острова той имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги.

Иванчев е бил в близки приятелски отношения с една от задържаните преди около година – Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон. По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период.

Другите обвиняеми са Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова.