0

П рез първите четири месеца (на 2023 г.) сме наложили над 960 000 лв. наказания под формата на фишове и глоби, заяви в главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Много от мерките за пътна безопасност, споменати вчера от вътрешния министър Иван Демерджиев в парламента, са предложени още август миналата година, каза той. Посочи още, че миналата година са дадени правомощия на над 6500 патрулни полицаи, които да следят за спазване на правилата по пътищата. По думите му големият проблем е събираемостта и трудният начин на връчване на глоби.

"От фонда за пътна безопасност, където са генерирани над 100 млн. лв., сега са стартирани множество процедури, за купуване на стационарни и мобилни камери, на скоростомери, дрегери и т.н.", каза Тодоров по БНТ. 

Той коментира, че камерите за наблюдение в общините биха могли да бъдат пригодени за засичане на скорост. Не смята, че намаляването на максималната скорост за движение по магистралите ще доведе до проблеми.

"Само в Полша и Германия ограничението е 140 км/ч, в другите държави от ЕС е 120-130, така че при спазване на правилата не считам, че ще доведе до сериозни задръствания."

Във връзка с абитуриентските балове МВР ще осигури засилено полицейско присъствие около местата, където празнуват младежите, както и засилване на проверките по заведенията.

Създадена е група между МВР и министерството на земеделието, която да направи още по-строги изискванията за употреба на райски газ и той да може да се използва единствено за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост.

"Дотогава ние ще осъществяваме засилен контрол по заведенията и въ всеки един случай на нерегламентирана продажба на райски газ, ще сезираме органите на РЗИ и ще се реагира", заяви главният секретар на МВР.

Петър Тодоров каза, че от началото на годината до момента над 180 непълнолетни са попаднали в болница след употреба на алкохол, наркотици или райски газ, докато са били в заведение.