0

П овече от 800 000 лв. оскубаха мними генерали от влюбени български дами. От началото на годината до момента пострадали от този вид романтична измама са около 18 българки, заявиха от МВР пред „Телеграф“. 

Това е като във вица – не е компютър, а компот, и не е светъл щатски генерал, а тъмен нигерийски престъпник. И тук така, но щетите възлизат на хиляди левове.  Освен това жертвите на този вид киберпрестъпление страдат двойно. Веднъж, че са ги подвели техните „възлюбени“ и са им разбили сърцето, и втори път – че остават без пукната пара и губят всичките си имоти. Някои дори задлъжняват с кредити. Всичко това довежда само до едно – влошаване на психическото здраве на жените и разкъсване на връзките им с наследниците и семейството. 

Наивност 

Служителите от МВР, които разследват този тип киберпрестъпност, буквално са се превърнали в глашатаи. Устите им се изтъркаха да обясняват как няма американски генерали, които по Фейсбук обещават любов и семейство, а после искат пари. Кой ли ги слуша обаче?! Има доста жени на средна и предпенсионна възраст, които разполагат със средства и дават мило и драго някой да им обърне внимание.

Не всички стигат до крайности и не раздават пари, но пък и тези, които са измамени, са достатъчни. Със сладки приказки да изкараш за 2-3 месеца 50 000-60 000 евро не е никак малко. И то от една жертва. А сега математиката показва, че един нигерийски измамник мами по поне 10 жени паралелно и си пише врели-некипели с тях. Българските дами трябва да знаят едно – ако някой им пише (видимо с гугъл преводач), че е влюбен в тях и после им поиска пари за пратка – измама е! Никой щатски генерал или военен няма време да реализира подобни схеми. Но нигерийците това работят. 

Злато 

Бизнесът е златен. Буквално. Един от най-големите бандити е с прякор Хъшпъпи. Всички пари от влюбените женици отиват директно в банковите му сметки. После той си купува златни тоалетни чинии, ултралуксозни коли и си живее като цар. Ако вие искате да спонсорирате подобни типове, моля, превеждайте пари на непознати мними военни. Това е свободен избор – точно както жертвите на ало-измами, които не само че не са спрели да вярват, а продължават още по-дейно да се връзват на старите като света схеми. 

Грозната истина е, че измамниците нищо ново не са измислили. Действат си по изпитаните схеми, трупат си милионите, а нашите реститутки и застаряващи бизнесдами плащат. Заблудените жертви искат едно – любов, разбиране, грижа. Накрая нито я получават, нито дори я усещат. Но пък банковата им сметка е празна, а имотите им продадени. 

Мили дами, моля ви, мислете, преди да си пишете с непознати хора. Не ги ли видите на живо, не сключите ли брак с тях – измама е!