0

Б орисов обира покойници в Канада, уж че разследва престъпления.

Той задигал ценни предмети и кредитни карти.

Бивш полицейски служител от Торонто, българин, е признат за виновен в злоупотреба с полицейски ресурси, фалшифициране на полицейски доклади и кражба от мъртви хора, ще излежи седем години затвор, постанови днес съдия от Онтарио.

„Поведението на г-н Борисов да краде от същите лица, които е бил длъжен да защитава, и да използва разследващите правомощия, с които са му поверени, трябва да бъде посрещнато със строг изобличителен и възпиращ отговор. В противен случай общественото доверие в полицията и в съдебната система ще бъде подкопано каза съдия Мери Елън Мизенър, пише CBC.

Константин Борис Борисов е виновен по всички 15 обвинения, по които беше съден през май.

Докато разследва изчезването на мъж през 2022 г., Борисов открадва луксозен часовник TAG Heuer от дома на мъжа. Той се опита най-малко два пъти да продаде часовника. Борисов открадва и кредитната карта на мъртвеца и я предава на съучастник, който я използва измамно в месарски магазин. 

Полицията била предупредена, когато картата била използвана – без да знае, че изчезналият мъж е починал – и Борисов доброволно се заел да разследва.

Той фалшифицира полицейски протокол, за да прикрие участието си, като казва, че не разпознава съучастника или автомобила, за който по-късно полицията установява, че е регистриран на Борисов. 

Канадските медии припомнят, че бившето ченге е арестувано на летището в Монреал при предполагаем опит да избяга от страната в нарушение на условието за освобождаване под гаранция да не напуска Онтарио.

Това не е първата кражба от труп на Борисов  - открадва и друга кредитна карта - от жена през 2020 г., малко след като я намира мъртва в апартамента й, докато течало  разследването за причината за смъртта й.

Той също така е притежавал откраднато превозно средство и е злоупотребил с полицейските бази данни, за да извърши обиски на това превозно средство, на други и на неговия съучастник.

В допълнение към присъдата си 7 години лишаване от свобода, Борисов е осъден да плати допълнителна глоба от 2800 долара за всяка жертва и да предостави ДНК проба за полицейските бази данни.

Обръщайки се към съда във вторник, Мизенър осъди „дълбоките и повтарящи се злоупотреби с полицейски правомощия“ от страна на Борисов, подчертавайки, че намира за „осъдително“ това, че той е нарушил доверието на обществото, като е откраднал от починали жертви, които се е заклел да защитава.

"Според мен кражбите на г-н Борисов са най-високата граница на моралната вина", каза Мизенър пред съда във вторник.

„Трудно е да си представим по-уязвими жертви от изчезнал човек и мъртъв човек.“, казва още съдия Елън Мизенър.