0

Д ен след като полицията започна масирана спецакция за залавянето на нелегални мигранти и организатори на канали мрежата на границата ни с Турция отново бе пробита.

Заграждението е напълно уязвимо и ние само тичаме около дупките при сигнал, разказаха пред „Телеграф“ гранични полицаи, които дежурят по южната ни граница. Те споделят още наблюденията си, че много често забелязват турски гранични патрули да минават около мрежата по местата, където е пробита, по време, близко до това на преминаване на нелегалните мигранти.

Гранични полицаи разказват още, че преследването на бежанци из Странджа доста пъти е яка гонитба и залягане по храстите, при което помощта на служебното куче е безценна. Другият начин е автопатрули, които проверяват бусове и коли по пътищата на юг. Всички заловени мигранти носят ножове със себе си, казват още граничните полицаи. Обяснението им пред органите на реда е, че оръжието им е нужно за отбрана при нападение от животни по дългия път на миграцията. Миналия месец обаче бежанци заклаха граничарско куче, което ги надушило.

Натиск

Преди застудяването се очаква още по-голямо засилване на потока от нелегални мигранти, които се опитват да минат през страната ни на път за Западна Европа. Според непотвърдена официално информация през следващите два месеца около 70 000 нелегални чужденци ще пробват да стигнат до българо-сръбската граница, пресичайки страната ни.

В началото на седмицата МВР започна спецакция по противодействие на нелегалната миграция с цел да се засили контролът върху бежанския поток и да се ограничи напливът на мигрантите към автомагистрала „Тракия“ и оттам към вътрешността на страната. Обръч от 7 контролно-пропускателни пункта опасва Бургаска област. Те действат като филтър, чрез който да се установяват и задържат навреме каналджии, превозващи бежанци към морския град. Пунктовете са разположени на възлови места, по основните входно-изходни пътни артерии в Бургаски регион. Локациите са такива, че обхващат точно най-натоварените канали за трафик на бежанци. Най-после пунктовете бяха снабдени и с шипове, които ще се използват в случай на опит за бягство.

Депо

Служители на МВР казаха пред „Телеграф“, че град Ихтиман, който се намира на около 60 км от София на автомагистрала „Тракия“, е депо за бежанци. Там става разпределянето им и организирането на извозването им към българо-сръбската граница.

След придобита от полицията в Пловдив информация бяха арестувани 12 души – българи и чужденци, със статут на постоянно пребиваващи у нас. Все още се изяснява йерархичната зависимост между тях, но за 30-годишния сириец Масуд Абдул се смята, че е шеф на канала за трафик на мигранти, които бяха задържани на 25 август т.г., след като Омар Аднан помете с автобус с 47 чужденци двама полицаи в Бургас. Масуд Абдул е живял на квартира в Пловдив от близо 2 години заедно с брат си и още две млади жени. Съседите почти не са разговаряли с тях, тъй като не знаели български език, но у тях редовно идвали други хора. Масуд Абдул е работил в предприятие в пловдивското село Царацово, съобщи БНТ. Собственикът на фирмата, който е ливански гражданин, твърди, че сириецът в последно време редовно отсъствал от работа. „Тук работеше с трудов договор, законно – той, сестра му и брат му, от година и половина. Толкова са културни, възпитани и никой не е очаквал“, казва Уасим Хамдар, собственик на предприятието.

Схема

Разследващите в Пловдив съобщиха, че Масуд Абдул има разрешение да пребивава у нас. Той поддържал постоянна връзка с двама души, живеещи в Истанбул. Когато се съберат повече хора, които искат да преминат нелегално границата на страната, човекът от Турция се свързвал със сириеца у нас. Той пък звънял на няколко души от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили и шофьори. Те взимат нелегалните мигранти и пътуват към Западна Европа. Цената на такъв превоз била около 3000 евро на човек. Парите се превеждали по сметка на сириеца, живеещ в Пловдив. Впоследствие той ги разпределял между всички участници в схемата, съобщиха от прокуратурата.

Гонка

Нова гонка на полиция и жандармерия в Бургас с автомобил, превозващ нелегални мигранти, стана в понеделник по централните улици на града. В преследването на колата, в която е имало 8 мигранти, се включиха три екипа на полицията и два на жандармерията. Колата бе блокирана в затворена улица до пешеходен подлез, където каналджията и превозваните от него чужденци бяха арестувани.