0

В Гърция е разбита банда за трафик на хора, в която е участвал и българин. Това се е случило, след като жена е намерена да виси от балкон.

Групата е била ръководена от 40-годишна жена от Узбекистан. съобщава "Та неа".

Установени са още трима членове на бандата от Албания, България и Узбекистан, които се издирват. Срещу тях е заведено дело за престъпна организация, трафик на хора и нарушаване на имиграционния кодекс.

Сънародничка на 40-годишната арестувана жена е била забелязана от минувачи да виси от балкона на жилищна сграда в центъра на Атина. Службите за спешна помощ били повикани от гражданин, който помислил, че става въпрос за опит за самоубийство.

Чужденката, заедно с 40-годишната жена, са били отведени в полицейския участък "Омония", а случаят е бил поет от отдела за борба с трафика на хора.

Престъпната организация е експлоатирала сексуално жени от Узбекистан в неравностойно социално и икономическо положение, на които е била обещавана легална работа и много пари, ако заминат за Гърция.

При пристигането си в Атина, чрез психологическо или физическо насилие или под претекст за погасяване на дълг, жените са били отвеждани в публични домове, където са били експлоатирани, а спечелените от тях пари са били отнемани от бандата.

Отбелязва се, че членовете на престъпната организация са подали електронно заявление за разрешение за пребиваване без знанието на спасената и са поискали от нея да изплати дълг в размер на 1000 евро.

Най-малко 37 000 евро са приходите, които бандата е получила от сексуалната експлоатация на жертвите. Най-малко девет други чужденки са били принудени да работят в публични домове, които са били експлоатирани от обвиняемите.

В два имота в Атина са намерени и иззети 2600 евро, паспорт, фотокопия на паспорти и документи на чужденки, документи за парични преводи, документи, използвани като оправдателни документи за разрешителни за пребиваване, и тетрадка с имената на жените и паричните суми.

Жертвата е репатрирана по нейна молба, след като ѝ е оказана подкрепа и защита.