2

А рестуваният за рушвет граничен полицай е бил изхвърлен от Специализирания отряд за борба с тероризма преди време за шашми и дребни кражби. Това казаха от СОБТ пред „Телеграф“. 

Янко Серафимов беше закопчан в петък вечерта пред дирекция „Миграция“ на столичния бул. „Мария Луиза“. Той е поискал и взел 2000 лв. от фирма, като й обещал, че тя ще спечели поръчка за GPS системи за охрана на границата, потвърди вчера и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Обещание 

Янко Серафимов бил назначен като началник на „Технически сектор и въоръжение“ в Гранична полиция. Той водел комуникация с една от фирмите, които кандидатствали по обществената поръчка за браздата-да снабдява кучета с проследяващи устройства. Поискал 2 бона, за да придвижи нещата в „правилната посока“. Срещата с представител на компанията била в района на дирекцията. Именно там го спипали полицаите. Демерджиев заяви, че Вътрешна сигурност работела по сигнала срещу него от близо месец. 

„Правим всичко възможно да следим служителите си и да знаем с какво се занимават те. Работим и без да ни подават сигнали”, допълни министърът. 

Прогонен 

“Серафимов е известен при нас като измамник, който прави схеми на дребно. Когато ремонтирахме поделението, той беше поръчал дограми и врати за жилището си на наша сметка. Спряхме това. После пък свали нови гуми от джип на СОБТ и ги сложи на своя“, разказаха барети пред „Телеграф“. По думите им след серия шашми Серафимов бил изгонен от спецотряда. Обиколил няколко други структури в МВР, но се застопорил в Гранична полиция от няколко години. Дори го издигнали до шеф на сектор, който движи поръчки. Тепърва съдът ще решава каква мярка за неотклонение да даде на граничаря.

Естонец возил бежанците в джипа 

Естонски гражданин се оказа трафикантът, който преди няколко дни устрои зрелищна гонка с полицията. Той беше натъпкал 10 нелегални мигранти в луксозния всъдеход, но го задържаха. „Тук е ред да апелирам към НС - ниските наказания – това, че не са криминализирани доста голяма част от деянията за трафик на хора, доведе до това хора от цяла Европа - като естонци и италианци, дори украинци,  почти няма българи в това, да идват тук, да извършват тази дейност и ние се борим с тези хора по една единствена причина - нямаме тежки наказания”, обясни вчера вътрешният министър Иван Демерджиев. Той присъства на конкурса „Пътен полицай на годината“. Обяви още, че украинските бежанци ще останат още 4 месеца по местата, в които са настанени при същите условия.

Новопристигналите обаче ще преминават през базата в Елхово, след което ще бъдат разпределяни в държавни бази, в които предстои козметичен ремонт. Демерджиев уточни, че към момента у нас са установени 11 000 украинци.