0

А лея на ангелите, която ще бъде посветена на децата, убити в катастрофи, ще бъде направена в столичния квартал „Надежда“. Това заяви пред „Телеграф“ Петя Иванова, майка на загиналия през 2020 г. Васко.

Петя Иванова

 Петя Иванова
Facebook

„Имаме среща с кмета на квартал „Надежда“ - Димитър Димов, за да направим алея на ангелите в квартала. Вероятно ще бъде в Северния парк. На нея ще има поставен монумент с гълъби с имената на децата ни и също така ще засадим горичка в тяхна чест - около 50 дръвчета, за които ще се грижим. Планираме и там да правим събития“, каза Иванова. По думите й това ще бъде просто място, където всички близки на жертви на ПТП ще могат да отидат и да почетат  роднините си.

Билбордове

Иванова коментира и съвместната кампания със Столична община, която е поставила билбордове на централни места в столицата. На тях са снимките на убити от пияни или дрогирани шофьори деца. „Искаме да събудим обществото, да спре тази апатия.

Билбордовете с лицата на загиналите деца.

 Билбордовете с лицата на загиналите деца.

Искаме хората да видят лицата на децата ни и да знаят, че те не са само статистика, а са реални деца, на които са им пречупени мечтите и завинаги ще останат на тази възраст, на която са“, коментира жената. Тя обясни, че билбордовете са въртящи и са поставени на 10 локации в столицата. Те ще са там 14 дни. Първоначално идеята била да са постоянни. 

Борба

„Опитваме се да събудим обществото, тъй като виждаме, че на протестите не идва абсолютно никой, което е много обидно. Нашите деца ги няма, ние се борим за тях в съдебните зали. Но ние в момента се борим да опазим и всички живи деца“, каза Петя. „Ако обществото беше будно през тези три години, може би убиецът на Филип Арсов щеше да е зад решетките, а нямаше да е на свобода и да го прегази само една крачка преди момчето да стигне тротоара“, категорична е тя. Филип беше прегазен в сърцето на столицата - на улиците „Цар Шишман“ и „Ген. Йосиф Гурко“, в началото на септември. По думите на Иванова именно билбордът с лика на Филип е бил поставен първи. „Той беше само на 14 години. Всеки трябва да разбере, че утре може да е неговото дете. Това е борба за всички живи деца“, каза тя. Иванова и още около 50 почернени семейства от цялата страна се борят за законодателни промени, за да спре войната по пътищата.