0

М илиони долари са преминали през криптоборсата Nexo към руски банки, руски граждани, руски фирми и съмнителни араби, свързани с тероризъм пред последните пет години.

Това заявиха от разследването пред „Телеграф“. Акцията срещу пирамидата, която работела на принципа на тази на Ружа Игнатова, започнала първо в САЩ, тъй като хиляди от потърпевшите са американски граждани. В нея участвал лично и прокурорът на Ню Йорк и финансовите служби на Америка (OFAC). Паралелно и ФБР започнало да издирва основните действащи лица в пирамидата. Оказало се, че основната дейност на криптобанката била движена от България, защото тук работната ръка била евтина, поясниха от ДАНС. Съоснователят на Nexo е Антони Тренчев – бивш депутат от ДБГ и Реформаторския блок. Той обаче е изчезнал и в момента се издирва. Разследва се и син на бивш вицепремиер, който от няколко години е напуснал пирамидата и вероятно в момента се намира във Великобритания. До редакционното приключване на броя нямаше информация за задържани лица. От прокуратурата обявиха, че за пет години през компанията са преминали $94 млрд.

36%

Криптоплатформата действала по модела на OneCoin на Ружа Игнатова. Клиенти били уговаряни да инвестират във виртуални валути, като очаквали и тлъста лихва в размер на 36%. Огромна част от парите на вложителите обаче изчезнала с някои от видните шефове в Nexo.

„Действията ни са с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тя е действала чрез множество регистрирани дружества, по-голямата част от тях представляват „пощенски кутии - кухи фирми”, обясни вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите й са установени над 3,6 милиона транзакции, като някои от тях били с изключително рискови играчи. Имало и трансфери към арабски граждани, разследвани от чужди служби за финансиране на терористична дейност.

Задочно

В 8 щата също се провеждат действия срещу Nexo – Ню Йорк, Вашингтон, Мериленд, Оклахома, Калифорния, Кентъки, Южна Каролина и Върмонт. Причината е, че граждани от тях са били ощетени с над $800 млн., хиляди измамени има и от Англия и Австралия.

Криптолидерите ще бъдат обвинени задочно, тъй като от много време не са в България. В акцията у нас участват 300 служители, защото броят на служителите на компанията е над 600. Всеки един от тях ще бъде проверяван.